«Πώς θα προσεγγίσουμε μια παραδοσιακή τέχνη με μη παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές;».
Αυτό είναι το «στοίχημα» που επιλέξαμε να κερδίσουμε!

Πρώτο μας μέλημα είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας, της φωνητικής ποιότητας, των προτιμήσεων και ενδιαφερόντων του κάθε μέλους και η ουσιαστική-εξατομικευμένη διδαχή του, έχοντας, πάντοτε επίγνωση ότι πρόκειται περί σπουδής μιας απαιτητικής τέχνης.

Παρόλο που το Σύναγμα φάνταζε και φαντάζει ως παρέα, τα διεξοδικά και διαρκώς εξελισσόμενα προγράμματα διδασκαλίας αποτελούν θεμελιώδη μας στόχο και κινητήρια δύναμη. Η σπουδή της Ψαλτικής, βάση της ύλης του Υπουργείου, αποτελείται από έξι έτη σπουδών. Ωστόσο, ο χρόνος περάτωσης ενός έτους σπουδών εξαρτάται από τη διάθεση, την αντίληψη, την αφιέρωση και φυσικά τις φωνητικές και λοιπές δεξιότητες εκάστου σπουδαστή!

Εξ αρχής θέσαμε ως βασική προϋπόθεση τη σύνδεση της διδαχής της Σχολής με τη ζωοποιό διδαχή του αναλογίου. Έτσι, πάντοτε υπάρχει ως άρρηκτα συνδεδεμένο ένα ψαλτήρι, όπου οι σπουδαστές ανταμώνουν, εμπνέονται, διδάσκονται και διακονούν!

Τα μαθήματα ψαλτικής πραγματοποιούνται κατά βάση τις απογευματινές ώρες, ενώ οι ακριβείς ώρες καθορίζονται από την αρχή των μαθημάτων και δε μεταβάλλονται, παρά μόνο αν υπάρξει σημαντικός λόγος.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Με βάση την αποκτημένη εμπειρία, κρίνεται ότι τα μαθήματα είναι κατά πολύ αποδοτικότερα όταν πραγματοποιούνται σε ολιγομελή τμήματα. Τα πλεονεκτήματα του συν-ψάλλειν μέσα σε μία ομάδα λίγων ατόμων, και της άμιλλας που αναπτύσσεται, ευνοούν και παρασέρνουν θετικά στην ενασχόληση και στη βαθύτερη μελέτη. Φυσικά, προϋπόθεση είναι να υπάρχει αντιστοιχία επιπέδου, διάθεσης και δυνατοτήτων, και επομένως η σύσταση των τμημάτων δύναται να μεταβληθεί. Τέλος, από το δεύτερο έτος επιδιώκουμε τον διαχωρισμό των τμημάτων σε ανδρικά και γυναικεία, ενώ τα παιδιά τοποθετούνται εξαρχής σε παιδικά τμήματα.

ΥΛΗ ΕΤΩΝ

Για το πρώτο έτος, η διδασκαλία γίνεται μέσα από ειδικά σχεδιασμένο εγχειρίδιο που δημιουργήσαμε τα τελευταία έτη. Περιλαμβάνει γυμνάσματα, για εξάσκηση στα σημάδια της Βυζαντινής σημειογραφίας, καθώς και αντιπροσωπευτικά κομμάτια ανά ήχο, ώστε να αποκτήσει ο σπουδαστής μία πρώτη αντίληψη περί της Οκταηχίας και των κλάδων της. Παράλληλα, γίνεται εξάσκηση στην ανάγνωση και την από στήθους εκτέλεση μελών.

Στο δεύτερο έτος ασχολούμαστε τα «Αναστασιματάρια» του Πέτρου Πελοποννησίου και του Ιωάννου Πρωτοψάλτου, σύντομο και αργοσύντομο, ενώ παράλληλα γίνεται εμβάθυνση στο αντίστοιχο Θεωρητικό υπόβαθρο, όπως και σε κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

Στο τρίτο έτος, διδάσκεται το «Ειρμολόγιο» του Ιωάννου Πρωτοψάλτου και τα «Δοξαστάρια» του Πέτρου Πελοποννησίου και του Κωνσταντίνου Πρίγγου, καθώς και συγκριτική δοξασταρίων.

Προετοιμασία για Πτυχίο: Στην ύλη του τετάρτου και πέμπτου έτους περιλαμβάνονται τα «κλασικά» μαθήματα Βυζαντινής μουσικής των προηγούμενων αιώνων, παπαδικού και στιχηραρικού μέλους (συγκεκριμένα: πολυέλεοι, χερουβικά, κοινωνικά, αργές δοξολογίες, αργά δοξαστικά, αργά κεκραγάρια και πασαπνοάρια κ.λπ.).

Προετοιμασία για Δίπλωμα: Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν σε «βαθύτερα νερά», διδάσκονται καλοφωνικοί ειρμοί, κρατήματα καθώς και επιλεγμένα απαιτητικά μαθήματα, τα οποία αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση των τεχνικών, αλλά και των θεωρητικών δεξιοτήτων, προκειμένου ο σπουδαστής να γίνει Δάσκαλος.

Οι διδαχθείσες ενότητες σε όλα τα έτη προσαρμόζονται και συνδέονται πάντοτε με την εκάστοτε περίοδο. Έτσι, κεντρίζεται το ενδιαφέρον των σπουδαστών και συνδέουμε τη σπουδή με το αναλόγιο.

Καλλιόπη Παρασκευοπούλου

Η Καλλιόπη Παρασκευοπούλου έχει αναλάβει από το 2021 τη χοραρχία του γυναικείου μας χορού.

Γιάννης Χριστόπουλος

Ο Γιάννης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε βυζαντινή μουσική και κλασικό τραγούδι, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κρεμόνα της Ιταλίας (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 1998).

Ως νέος, ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική κοντά σε σπουδαίους δασκάλους.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, σε ΕΛΣ, ΜΜΑ, ΜΜΘ ερμηνεύοντας ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συμπράξει με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες, ενώ έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις και συναυλίες σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ, καθώς και σε θεατρικές σκηνές (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Λευκωσίας, Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Κάρνεγκυ Χολ, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Όπερα Καΐρου κ.ά.). Έχει ηχογραφήσει έργα όπως Στον τόπο μου τέλεια ξένος (ποίηση Φρανσουά Βιγιόν) και Η επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου, Το χρονικό της Αλώσεως του Γιώργου Χατζηνάσιου, Η αποκάλυψη του Ιωάννου του Τάσου Ιωαννίδη, Σατυρικόν του Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ο θαυματουργός γιατρός του Μπιζέ κ.ά.

Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος (Ιαν. 2008-Οκτ. 2012),

ενώ από το 2011 είναι μόνιμο μέλος των μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη γενική επίβλεψη της φωνητικής μας εξέλιξης και φέτος θα έχει ο εξαιρετικός κ. Γιάννης Χριστόπουλος.

Δήμος Παπατζαλάκης

Ο Δήμος Παπατζαλάκης γεννήθηκε το 1981 στη Βέροια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Έχει εκπονήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

..

Σπούδασε την ψαλτική τέχνη στον Σύλλογο Λόγιας Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός»

με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ Παναγιώτη Νεοχωρίτη,

ενώ από το 2019 διακονεί στο δεξιό αναλόγιο του Ι.Κ.Ν. Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.

Έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σύνολα κι έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ασχολείται με το πιάνο και το ακκορντεόν.

Διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ιωσήφ ο Υμνογράφος» της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.

Στυλιανός Καλής

Ο Στυλιανός Καλής γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1998 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, ενώ κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τις Μοίρες Ηρακλείου.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με πιστοποίηση διδακτικής επάρκειας.

Τα πρώτα έτη ψαλτικής τα διήνυσε στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, όπου για τέσσερα συναπτά έτη μαθήτευσε παρά τους πόδας Ιωάννου Δ. Γιαννακούρου, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής. Το έτος 2017 ενεγράφη στο Ε΄ έτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Ιλισίων, όπου έλαβε και το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου, Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Έχει διατελέσει μέλος των χορών «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», «Ιλισιώτες Ψάλτες», και «εν Ψαλμοίς».

Ασχολείται με το φλάουτο και το πιάνο, τα οποία γνώρισε το 2009 αρχικώς στη Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και μετέπειτα στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, όπου συνέχισε τις σπουδές στο πιάνο, λαμβάνοντας μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις. Δάσκαλοί του υπήρξαν ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας κ. Κωνσταντίνος Κτενάς και η συνεργάτης του κ. Βασιλική Σαραντάρη, φλαουτίστας και δασκάλα στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, όπως επίσης και η κ. Μαρία Παπαπετροπούλου, πιανίστας και καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Δίδαξε Φλάουτο και Σολφέζ σε μαθητές της Φιλαρμονικής ως Βοηθός Αρχιμουσικού, ενώ κατέχει πανελλήνιες διακρίσεις στο Φλάουτο.

Επί σειρά ετών ψέλνει σε Ναούς της Λέσβου και των Αθηνών, ενώ από το φθινόπωρο του 2019 μέχρι και σήμερα είναι Πρωτοψάλτης στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως.

Σωτήρης Γεντής

Ο Σωτήρης Γεντής γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από το χωριό Εγρηγόρος της Χίου.

 Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την ηλικία των 9 χρόνων ξεκίνησε τα μαθήματα Ψαλτικής στη Χίο κοντά στον Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Δημήτριο Ζαννίκο. Ως φοιτητής συνέχισε με τον καθηγητή Σπυρίδωνα Παυλάκη.

Το 2012 έλαβε το πτυχίο της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών

και το 2013 το δίπλωμα καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.

Έκτοτε έχει παρακολουθήσει μαθήματα μελοποιΐας στο «Σχολείον Ψαλτικής» με  δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο,

 αλλά και ατομικά μαθήματα Ψαλτικής και παλαιάς Μεθόδου εξατομικευμένα με τον π. Νικόλαο Μέζη.

Το 2019 ίδρυσε τον βυζαντινό χορό «Εν Ψαλμοίς», ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις υπό τη διεύθυνση του ιδίου,

αλλά και του συνιδρυτού του Παναγή Μιχαλιτσιάνου.

Από το 2010 ψάλλει σε Ναούς των Αθηνών αλλά και της Χίου, μεταξύ των οποίων, στον Ι.Ν. Υπαπαντής Αμαρουσίου, Άγιο Γεώργιο φρουρίου στη Χίο, Άγιο Ιωάννη Θεολόγο Γέρακα, Αγία Άννα Καπέλα στη Χίο,

 ενώ από το 2016 μέχρι και σήμερα διακονεί στον Άγιο Γεώργιο Κηφισιάς.

Ασχολείται με το κανονάκι, το οποίο γνώρισε στο «Σχολείον Ψαλτικής» με δάσκαλο τον Τάσο Πούλιο

και σπουδάζει φωνητική με τον Κωνσταντίνο Βαγενά.

Τέλος, από το 2016 εργάζεται ως δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία», όπου έχει δημιουργήσει και παιδικό βυζαντινό χορό.

Νίκος Φραγκάκης

Ο Νίκος Φραγκάκης γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από το Λατόμι της Χίου και τις Παπαδάτες Πρεβέζης.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με τίτλο: «Παιδαγωγική μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών & Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων», από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σπούδασε τα πρώτα έτη ψαλτικής στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους δασκάλους Γεώργιο Κωνσταντίνου και Λυκούργο Αγγελόπουλο. Αργότερα, συνέχισε με τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη, ενώ το 2010 έλαβε το Δίπλωμα καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής από τη Σχολή Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με επιβλέποντα καθηγητή τον τελευταίο.

Έκτοτε έχει συνεργαστεί εξατομικευμένα με τους δασκάλους

Κωνσταντίνο Μπουσδέκη, Φώτιο Γιαννακάκη και Δήμο Παπατζαλάκη για περαιτέρω έμπνευση και σπουδή.

Ασχολείται με το ούτι και τον ταμπουρά, τον οποίο γνώρισε στο Μουσικό σχολείο Αλίμου, από το οποίο αποφοίτησε.

Σπούδασε φωνητική με τη Λένια Ζαφειροπούλου, τον Βασίλη Τσιριγώτη και τον Γιάννη Χριστόπουλο.

Από το 2009 ψάλλει σε Ναούς των Αθηνών, μεταξύ των οποίων στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως, όπου έψαλε για έξι έτη ως Πρωτοψάλτης. Από το 2022 είναι Πρωτοψάλτης του Ιστορικού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη Ακροπόλεως.

Το 2013 ίδρυσε με τους μαθητές του το Ψαλτικό Διδασκαλείο «Σύναγμα»,

το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και στο οποίο διδάσκει «αεί διδασκόμενος».

Έχει διδάξει μουσική σε συλλόγους, σχολεία και ωδεία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Χιακή Ψαλτική παράδοση και τη βιωματική ασχολία των παιδιών με την παραδοσιακή μουσική μέσα από ειδικά workshops.

Τέλος, εργάζεται ως δάσκαλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Pierce.