Στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας “Στα Βυζαντινά Χρόνια” οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού ΙB/PYP των Εκπαιδευτηρίων CGS- Κωστέα Γείτονα είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με τη Βυζαντινή Μουσική.
Μέσα από αυτό προβληματίστηκαν για την προέλευση, την ιστορία, τη σημασία, αλλά και το μέλλον της Βυζαντινής μουσικής.
Γνώρισαν τον ταμπουρά, το ούτι, το νταούλι και άλλα μουσικά όργανα και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.
Τα παιδιά με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ελληνική παρασημαντική γραφή και τη Βυζαντινή Μουσική ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, γνώρισαν και πειραματίστηκαν με την κλίμακα της Βυζαντινής Μουσικής και τα τρία βασικά σύμβολά της (ίσον, ολίγον, απόστροφο).
Στο τέλος, οι μαθητές συνέδεσαν τη θεωρία με την πράξη, τραγούδησαν στους ρυθμούς της Βυζαντινής μουσικής και όλοι μαζί έπαιξαν παραδοσιακά μουσικά όργανα.
To πρόγραμμα έρευνας έκλεισε με μία εκδρομή στη Μονή του Οσίου Λουκά Λιβαδειάς, όπου ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους των ARTS του Σχολείου.
Απώτερος σκοπός ήταν οι μαθητές να μεταφερθούν σε εκείνη την εποχή, να γνωρίσουν την κουλτούρα της, καθώς και την επίδραση της Βυζαντινής Μουσικής στη ζωή των ανθρώπων γενικότερα, αλλά και στον πολιτισμό μας ειδικότερα.